1
ujedinjeni-narodi

Danas, u srijedu, 2. prosinca 2020., Komisija Ujedinjenih naroda za opojne droge (CND) prihvatila je preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa s Priloga IV Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine.

Povijesno glasanje u Beču imat će dalekosežne posljedice na globalnu industriju medicinskog kanabisa, u rasponu od regulatornog nadzora do znanstvenih istraživanja biljke i njezine upotrebe kao lijeka.

Nestrpljivo iščekivano odobrenje Preporuke 5.1 imalo je tanku većinu za, sa 27 glasova za, jednim suzdržanim i 25 glasova protiv. CND – glavno tijelo za donošenje politike o drogama u okviru Ujedinjenih naroda – odbilo je svih pet preostalih preporuka.

Prolaz Preporuke 5.1 ima široko simboličko značenje za medicinski kanabis, jer bi mogao pomoći u jačanju napora u legalizaciji medicinskog kanabisa širom svijeta sada kada CND prešutno priznaje medicinsku korisnost.

Hemps.hr ekipa od sveg srca pozdravlja rezultat glasanja i nadamo se da će s ovim razvojem industrijalizacija Republike Hrvatske putem industrijskog i medicinskog kanabisa biti stvarnost.

Republika Hrvatska u velikoj mjeri slijedi raspored UN-a u našem zakonodavstvu. Slijedom toga, zemlja je znatno zaostala da uskoči na vlak sa ostalim državama koje ovu dragocjenu biljku – kanabis, marihuanu ili zovite kako god želite liberalziraju, poštuju i daju na uživanje. Ovakav razvoj događaja definitivno će ukloniti prepreke korištenju kanabisa u industrijske, medicinske i istraživačke svrhe.

Glasovanje će nas potaknuti da preispitamo kako je kanabis klasificiran na našim nacionalnim popisima opojnih droga, otvarajući put za više ulaganja i istraživanja medicinske i industrijske konoplje i njenih različitih namjena.

Iako taj potez ne oslobađa kanabis potpuno od ugovorne kontrole, to je gigantski korak ka normalizaciji kanabisa u medicini i industrijskoj primjeni.

Bila su potrebna desetljeća napora da se kanabis ukloni s Priloga IV.

Droge u Prilogu IV ugovora iz 1961. – gdje je do danas kanabis sjedio uz heroin – podskup su onih koji su već u Prilogu I.

Prilog I – koji uključuje fentanil – već zahtijeva najvišu razinu međunarodne kontrole.

Rasporedi međunarodnih konvencija o kontroli droga kategoriziraju lijekove s obzirom na njihovu medicinsku korisnost naspram moguće štete koju bi mogli prouzročiti.

Samo 53 trenutne države članice CND-a imale su priliku glasati, ali ova se odluka odnosi na sve potpisnice međunarodnih konvencija o kontroli droga.

1 Comment

  1. minja 03/12/2020 Reply

    Hvala svim bogovima i hvala UN-u i hvala čak i koroni, Sve se posložilo i eto nas- SLOBODA!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0
X