preloader
Članovi Cannabis kluba ostvaruju 10% popusta pri svakoj kupovini!

Što je HHC i koliko je sličan THC-u?

U posljednje se vrijeme na svjetskom tržištu pojavio novi val kanabinoida dobivenih iz konoplje, poput delta 8 i delta 10 THC-a. Jedan od njih je i HHC, koji je javnosti zasad vrlo slabo poznat. Ipak, zbog svojih karakteristika privlači mnogo pozornosti među legalnim proizvođačima i korisnicima kanabisa. Što je, kako se proizvodi, je li legalan?

Pitanja je mnogo, a ovaj članak vam donosi odgovore.

Što je HHC?

HHC (hexahydrocannabinol) je srodnik THC-a koji je već relativno dugo poznat znanosti, ali sve donedavno se rijetko spominjao među korisnicima kanabisa. HHC je manji kanabinoid – prirodno se javlja u kanabisu, ali u premalim količinama da bi njegova ekstrakcija bila isplativa. Budući da je komercijalna proizvodnja HHC-a tek u svom začetku, on još uvijek nije šire poznat.

Većina se kanabinoida može pretvoriti u druge kanabinoide mijenjanjem strukture molekula. Poput delta 8 THC-a i delta 10 THC-a, komercijalni se HHC izrađuje u laboratoriju putem kemijskog procesa iz CBD-a dobivenog iz konoplje. No, HHC ima jednu važnu pravnu prednost nad delta 8 i delta 10 – ne zove se THC.

Kako se HHC proizvodi?

HHC je 1940-ih otkrio kemičar Roger Adams. Stvorio je HHC dodavanjem vodika molekuli THC-a pritom izmijenivši njene fizičke karakteristike. Taj proces, nazvan hidrogeniranje, prvi put je opisan 1947. godine, a koristi se za dobivanje različitih proizvoda i izvan industrije kanabisa. Primjerice, upravo se tim procesom iz biljnog ulja stvara margarin.

No, kako izgleda proizvodnja HHC-a?

Prvo se iz sirove konoplje ekstrahira CBD i izolira u obliku praha. Zatim se u kemijskom reaktoru odvija kompliciran proces. Hidrogenacija modificira strukturu delta 9 THC-a tako što zamjenjuje dvostruku vezu s dva atoma vodika, što mijenja njegovu molekularnu težinu i čini ga stabilnijim. Kako navodi kemičar Mark Scialdone, hidrogenacija poboljšava “stabilnost i otpor prema termo-oksidativnom raspadanju” – što znači da HHC ima duži vijek trajanja i manje je podložan štetnom učinku UV svjetla i topline.

Možete li od HHC-a imati efekt “napušenosti”? Ima li nuspojave?

Odgovor na ovo pitanje nije toliko jednostavan. Iako HHC tehnički nije THC, on ima sličan efekt – ako ga koristite u dovoljnim količinama. Kad se proizvodi u laboratoriju, nastaje tura HHC-a koja sadrži mješavinu aktivnih i neaktivnih HHC molekula. Aktivni se HHC dobro veže s kanabinoidnim receptorima u vašem tijelu. Ostatak ne.

Proizvođači još uvijek nisu otkrili financijski isplativ način da razdvoje visoko-potentni HHC od njegovog nisko-potentnog blizanca, tako da komercijalni HHC (koji je mješavina oba oblika), može u neku ruku biti nepredvidiv. Ali HHC ipak ima primjetne učinke. Izvještaji korisnika generalno opisuju učinak HHC-a kao negdje između delta 8 i delta 9 THC-a. To znači da ima slabiji psihoaktivni efekt od notornog delta 9 THC-a i manje je potentan tj. potrebna je znatno veća količina HHC-a da bi postigao sličan efekt. 

Većina onoga što znamo o utjecaju i nuspojavama HHC-a je anegdotalno. Ipak, korisnici izvještavaju o istom setu nuspojava poznatih korisnicima delta 9 THC-a: anksioznost i paranoja, suhoća usta, suhe i crvene oči, glad i sl.

Može li test na droge detektirati HHC?

Čini se da se HHC ne razlaže u tijelu na isti način kao THC. Za razliku od delta 8, delta 9 i delta 10 oblika THC-a, postoje neki dokazi da se HHC ne metabolizira u 11-hidroxy-THC, koji je jedna od supstanci na koje mnogi testovi na droge reagiraju.

No, to nije istraživano i nije sigurno. Zasad, nitko sa sigurnošću ne može znati da HHC neće ostaviti trag u vašoj krvi, urinu ili kosi. Ako vas vaš poslodavac testira na uporabu droge, preporučamo da ipak ne riskirate svoj posao korištenjem HHC-a.

Ima li HHC medicinsku korist?

HHC još nije na široko proučavan, za razliku od češćih kanabinoida poput delta 9 THC-a ili CBD-a, ali postoji poneko obećavajuće istraživanje. Studija iz 2011. godine pokazala je da pojedini sintetički analozi heksahidrokanabinola (HHC-a) “snažno inhibiraju stanično izazvanu angiogenezu i rast tumora kod raka dojke.” Japanski su istraživači objavili rad 2007. godine u kojem su opisali impresivnu sposobnost HHC-a da blokira bolove kod miševa. No, vjerojatno je prerano za reći ima li HHC potencijal da postane terapijski lijek.

Je li HHC legalan i hoće li ostati legalan?

SAD: Američki kongres je biljku konoplje i sve njezine derivate proglasio legalnima na federalnoj razini 2018. u dokumentu “Farm Bill” – dokle god sama biljka ili bilo što od nje napravljeno sadrži manje od 0,3% delta 9 THC-a.

Iako se HHC prirodno nalazi u biljci kanabisa, komercijalni HHC se proizvodi hidrogeniranjem kanabinoida dobivenih iz konoplje pod pritiskom i s katalizatorom poput paladija. Znanstvenici američkog Državnog udruženja za industriju kanabisa (National Cannabis Industry Association) nazivaju rezultat tog procesa “polu-sintetičkim” spojem kanabisa.

U svibnju 2022. američki je sud potvrdio da je delta 8 THC legalan po definiciji navedenoj u “Farm Bill” dokumentu i da su svi drugi spojevi i derivati konoplje također legalni, dokle god ne sadrže više od legalnog maksimuma od 3% delta 9 THC-a. Izgleda da to čini HHC legalnim proizvodom od konoplje i nudi zaštitu proizvođačima i prodavačima HHC-a (i delta 8 i delta 10 THC-a, THC-0 i THCP-a), barem na američkom tržištu. 

Ipak, čak ni tamo ništa nije sigurno. Neki odvjetnici smatraju da bi drugi federalni sudovi mogli doći do drugačijih zaključaka, a HHC bi mogle zabraniti i pojedine američke države. To će se vjerojatno i dogoditi ako HHC postane dovoljno popularan da zaprijeti prodaji na tržištu legalnog kanabisa, kao što se već dogodilo i sa delta 8 THC-om.

HR: U dodacima spojevima koji se nalaze na listi droga (izmjena od prije nekoliko godina, kada su uvrštene i nove molekule zbog galaxy varijanti) stoji da je ilegalno slijedeće:

Tetrahidrokanabinol (THC) sljedeći izomeri i stereokemijske varijante te ujedno (6aR, 10aR)-6a, 7, 8, 9, 10, 10a – heksahidro-6,6-dimetil-9-metilen-3-pentil-6H-dibenzo[b,d]piran-1-ol.

Zbog potencijalnih problema sa zakonom, nedovoljno istraženog učinka na zdravlje, kao i politike naših hemps.hr trgovina, mi do daljnjeg HHC nećemo imati u ponudi.

Izvori: 

What is HHC and How Does It Compare to THC?, Vaping360, 2022.What is HHC?, Leafly. 2022.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare